De ce nu functioneaza Asociatia Romana a Bancilor?

Adaugat de Cornel Dinu | In categoria Parerea mea... | In data 25-02-2008

Cred ca cel mai bun raspuns pentru aceasta intrebare il constituie faptul ca bancile nu-si dau interesul pentru ca asociatia lor sa fie un organism similar celor existente in alte state (mai civilizate!). Daca ar fi sa fiu mai rau, as putea spune ca de fapt nici nu-si doresc acest lucru. Dan Popa de la Business Standard puncteaza pe blogul personal cateva exemple de preocupari ale asociatiilor bancare din Franta, Canada sau Belgia (vezi aici).

Nu cred in varianta cum ca Radu Gratian Ghetea, presedintele ARB, poarta toata vina pentru inertia Asociatiei Romane a Bancilor. In fapt, cei care acuza (BRD) au un reprezentant in Consiliul de Administratie al acestei entitati in persoana domnului Petre Bunescu, care ocupa functia de vice-presedinte. Formuland un discurs critic la adresa Asociatiei nu faci altceva decat un fel de autocritica.

Am auzit ca la seminarul organizat de BRD la Predeal, Patrick Gelin a precizat atunci cand s-a aratat dezamagit de eficienta ARB ca ceea ce spune este “off the record”. Sa-mi fie cu iertare, insa nu faci asemenea declaratii in fata a zeci de reprezentanti ai mass-media decat daca vrei ca ele sa ajunga in fata publicului larg. Altfel nu are sens.

Se vede treaba ca exista disensiuni in sanul ARB, iar micile sau marile divergente de opinii au inceput sa treaca dincolo de usile institutiei.

Comments

There are (8) Comments for the De ce nu functioneaza Asociatia Romana a Bancilor?

 1. Sunteti prea “pro-Ghetea” … dar stiu de ce!

  “BankingJobs, primul targ al locurilor de munca din sectorul bancar”

  CEC a participat la primul targ al locurilor de munca din sectorul bancar – BankingJobs. Evenimentul a fost organizat de Compania Multi Media Net, editor al site-urilor http://www.BankingJobs.ro si http://www.BankingNews.ro, si s-a desfasurat in zilele de 21 si 22 noiembrie 2007 la Sala Palatului din Bucuresti. Banca noastra a fost prezenta cu stand propriu, promovand oferte de angajare alaturi de alte noua banci importante din Romania.

  „Targul BankingJobs le va oferi o oportunitate de a intra in contact direct cu specialistii de resurse umane tuturor celor care doresc sa imbratiseze meseria de bancher sau celor care vizeaza schimbarea actualului loc de munca. La randul lor, bancile au posibilitatea de a gasi persoane motivate si ambitioase care sa se alature echipelor proprii de profesionisti”, a declarat Cornel Dinu, Directorul General al companiei Multi Media Net.

  Radu Gratian Ghetea, Presedintele CEC si al Asociatiei Romane a Bancilor, a declarat: „Organizarea unui astfel de targ – al locurilor de munca pe domeniul bancar – este o initiativa extrem de fericita. Si asta, pentru ca deja, cu atatea banci in piata, se simte o acuta lipsa de personal calificat. Ca o gluma, as putea spune ca am inceput sa ne batem pe functionarii bancari si sa ni-i furam unii altora. Revenind la problema serioasa a acestui subiect, noi bancherii ar trebui sa fim multumiti de initiativa acestui targ, deoarece sunt convins ca nimeni nu va pleca de aici. Multi dintre vizitatorii acestui targ de joburi, care sunt cu adevarat bine pregatiti, isi vor gasi un loc de munca plin de provocari intr-un domeniu foarte interesant, iar ceilalti vor afla ce inseamna sa lucrezi intr-o banca si, cine stie, mai tarziu, cand vor fi suficient de pregatiti, poate vom mai auzi de ei. De cealalta parte, noi, bancile, vom gasi aici persoane pe care sa ne dorim sa le angajam. Atata doar ca, pana acum, nu au stiut ce sa faca si cui sa se adreseze pentru a ajunge la noi. Sunt convins ca toata lumea va fi multumita”.

 2. Adevarul e undeva la mijloc, in sensul ca acolo exista cateva banci care chiar se implica, si altele care sunt membre doar cu numele. De fapt, declaratia a fost putin rastalmacita, in sensul ca s-a vorbit despre absenta comunicarii intre banci in general, care are reprecusiuni inclusiv in cadrul ARB. Chestiunea pe care ai scris-o despre “autocritica” nu e valabila. Nu ajunge sa fii membru in conducerea ARB ca sa ai puterea de a schimba ceva. Puterea le apartine tot bancilor membre, luate individual, si pana la urma totul se supune la vot. Iar despre off the record, tu vrei sa spui ca, atunci cand asta e conventia de la bun inceput, tu ai fi dispus in orice moment sa o incalci? Ma faci sa-mi schimb parerea despre tine.

 3. Pentru Gabriel: Acelasi articol la care faci referire gazduieste si opinia domnului Florin Luca, director executiv departamentul de resurse umane de la BRD. N-am avut niciodata o atitudine pro Gretea. Blogul personal http://www.choni.ro sta marturie.

  Pentru Columb: Asta am vrut sa spun si io: adevarul este undeva la mijloc. In privinta precizarilor off the record nu m-am referit la faptul ca eu personal as fi incalcat conventia, am subliniat insa ideea ca o asemenea declaratie nu se face decat cu un scop. Nu era un schimb de opinii, era o parere personala, pe care domnul Patrick Gelin si-a asumat-o numai in fata jurnalistilor. Cred cu tarie ca seful BRD a vrut sa creeze valva. A vrut ca jurnalistii sa inceapa sa “toace” subiectul…

 4. Cornel:

  Intamplator cunosc situatia si stiu sigur ca intentia dansului nu a fost sa creeze valva.

 5. Nu a vrut sa faca valva, dar e clar ca nu aduni 20 de ziaristi si le pui o bomba in brate, dupa care precizezi ca e off the rec.

 6. N-a fost nicio bomba, pentru ca lucrurile astea le-au mai spus si altii. Cred ca se consuma prea multa cerneala deja pe tema asta. E o tema mult supralicitata si despre ea scriu din pacate prea multe persoane care nu inteleg nimic.

 7. asa este cristi. din pacate participa si mai multe persoane care nu pricep nimic. :) )

 8. Cristi, le-au mai spus si altii, dar parca nu asa de transant. Si mai ales contextul e cel care a amplificat tema… vezi declaratiile lu’ Ghetea cu creditul in valuta.
  O tema despre care “scriu din pacate prea multe persoane care nu inteleg nimic”. :) Din cate imi dau seama, tu esti printre “initiatii” care inteleg problema, asa ca te rog scoate-ne si pe noi, muritorii de rand, din ceata.

Post a comment

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Click to hear an audio file of the anti-spam word

Bijuterii
Bijuterii argint
Slabire si ingrasare cu Herbalife
Calculatoare Second Hand
Calculatoare Second Hand
bratari argint
mediator bucuresti