Datele financiare ale bancilor arunca un val de ceata asupra pietei

Adaugat de Bogdan Popescu | In categoria Parerea mea... | In data 21-03-2008

In urma cu vreo doua luni, directorul general adjunct al BRD, Sorin Mihai Popa, atragea atentia asupra unui aspect cunoscut de toata lumea, despre care insa se vorbeste mai putin: lipsa de transparenta in prezentarea datelor financiare. Fiecare jucator utilizeaza standardele de raportare care ii convin cel mai mult, unii prezinta cifrele pe intreg grupul din care face parte banca, altii doar pe banca, indicatorii sunt calculati astfel incat sa arate cel mai bine, nu sunt prezentati indicatori de eficienta a bancii, multi jucatori mizeaza pe nivelul activelor si cota de piata, desi externalizarea creditelor le reduce relevanta. In afara de BRD, Banca Transilvania si Carpatica, listate la bursa, celelalte banci sunt libere sa prezinte ce date vor si sa jongleze cu cifrele. Asa ca, de multe ori, rezultatele isi pierd din relevanta.

Acum, ca am ajuns spre finalul lui martie, aproape toate bancile si-au prezentat datele financiare ale anului trecut. Ieri au trimis un comunicat cu rezultatele pe 2007 si cei de la Piraeus Bank, unul dintre jucatorii foarte dinamici anul trecut, iar cifrele transmise te trimit cu gandul direct catre problemele reclamate de directorul adjunct BRD. Lipsesc, ca la majoritatea bancilor, indicatorii de eficienta. Cifrele comunicate insa te fac sa ridici din sprancene de uimire si sa crezi ca-s din alt film. Scrie in comunicat: „Activele administrate de banca au atins, la aceeasi data (n.r. sfarsitul anului 2007), 2,9 miliarde EUR”. Pai nu-i cam mult? Am luat rapid cifrele comunicate de Volksbank, ING, CEC si Banca Romaneasca pentru comparatie (rezultatul il puteti vedea in tabelul de mai jos), din care ar rezulta ca Piraeus a depasit ING bank la nivelul activelor.

„Vom mentine acelasi ritm de dezvoltare alert si vom continua sa investim masiv in dezvoltarea bancii, astfel incat sa ne atingem obiectivul de a incheia anul 2008 in topul celor mai importante 10 banci din Romania”, declara in comunicat Stavros Lekkakos, Presedinte si CEO, Piraeus Bank Group Romania. Deci nu sunt inca intre primele 10, desi conform cifrei comunicate pentru active, obiectivul s-a realizat deja si Piraeus ar trebui sa fie undeva pe 10, daca nu chiar pe 9, inaintea CEC. Asta dupa ce la final 2006 era pe 18, cu active de 570 mil. euro. Realitatea ar putea sa ne arate ca e de fapt vorba despre activele intregului grup (banca, leasing, securities si asigurari) sau poate cifra cuprinde si creditele externalizate.

tabel-piraeus.jpg
Sursa cifrelor: comunicatele bancilor, declaratiile de anul acest ale presedintilor de banca

Un pas catre transparentizarea pietei, cel putin in ceea ce priveste activele, a facut BNR anul trecut, cand a publicat situatia acestora la 31.12.2006, pe fiecare jucator. Masura nu a fost bine primita de bancherii comerciali, care au criticat BNR pentru publicarea acestor date. Asa ca Banca Nationala a renuntat la a mai face publice cifrele.

Comments

There are (2) Comments for the Datele financiare ale bancilor arunca un val de ceata asupra pietei

  1. S-a specificat faptul ca o parte din aceasta suma este externalizata in bilantul bancii mama din Grecia; a fost astfel o exprimare cu nuante care trebuiau extrase subtil din context, nu cred ca a fost reavointa, nicidecum minciuna

  2. Comunicatul Piraeus nu spune nimic despre faptul ca o parte din credite sunt externalizate. Acest lucru poate fi intuit, dupa cum am si scris, intrucat cifrele intra in contradictie cu obiectivele. Daca cititi articolele din presa referitoare la rezultatele Piraeus, se poate observa ca in nici unul nu se precizeaza acest amanunt referitor la externalizare. N-ar fi fost mai simplu si transparent daca cei de la banca ar fi lamurit lucrurile acestea clar?

Post a comment

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Click to hear an audio file of the anti-spam word

Bijuterii
Bijuterii argint
Slabire si ingrasare cu Herbalife
Calculatoare Second Hand
Calculatoare Second Hand
bratari argint
mediator bucuresti