I se pune gand rau creditului de consum in valuta

Adaugat de Bogdan Popescu | In categoria Parerea mea..., Şuşoteli | In data 06-05-2008

Dupa Ghetea la inceputul anului, acum si Treichl vine si ia pozitie impotriva creditului in valuta, intr-un interviu acordat ZF. Seful Erste se declara total impotriva creditului de consum in valuta („Creditul de consum in valuta chiar este o prostie”), si vrea ca BNR sa intervina si sa-l franeze la maxim, urmand ca imprumuturile de consum sa fie acordate doar in lei. Seful CEC si al ARB, Radu Ghetea, propusese la randul sau ca persoanele fizice sa se imprumute numai in valuta in care castiga. Cum majoritatea castiga in lei, si imprumuturile ar trebuie luate atunci tot in lei.

Revenind la Treichl, omul spune ca a discutat deja cu guvernatorii bancilor centrale si Romania si Ungaria, unde creditele de consum in valuta constituie o problema, precum si BCE, si crede ca exista o probabilitate destul de mare ca in 6 luni sa se ia o decizie privind franarea cat mai mult posibil a creditului in valuta. „Cele mai mari probleme cu creditarea in valuta sunt in Romania si Ungaria. Ambele tari trebuie sa aiba un interes major in a frana acest fenomen care afecteaza capacitatea bancilor centrale si a guvernelor de a controla deficitul extern si inflatia”, spune Treichl. Seful Erste se declara si impotriva creditelor exotice, desi recunoaste ca Erste a apelat la ele pe unele piete pentru a-si creste cota de piata, ceea ce fac de fapt si bancile de la noi care acorda astfel de credite. Vezi aici Volksbank, OTP, Piraeus, Credit Europe Bank sau Bancpost.

Desi apeleaza argumente precum reducerea deficitului si a inflatiei, pozitia sefului Erste fata de creditul de consum in valuta este putin cam ipocrita. Asta pentru ca, alaturi de CEC, BCR ar fi marele castigator in urma unei masuri radicale impotriva creditului de consum in valuta. Creditul de consum in valuta chiar este o problema la noi, insa nu trebuie uitat obiectivul care guverneaza orice actiune a unui bancher comercial: profitul.

Presupun ca reactiile in interiorul mediului bancar la adresa lui Treichl sunt aceleasi ca cele aparute dupa ce seful CEC si-a facut publica pozitia fata de creditul in valuta: „Cind era la Alpha Bank nu mai sustinea sa se dea numai credite in lei”.

Post a comment

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Click to hear an audio file of the anti-spam word

Bijuterii
Bijuterii argint
Slabire si ingrasare cu Herbalife
Calculatoare Second Hand
Calculatoare Second Hand
bratari argint
mediator bucuresti