Oracolul de la Balcesti si topul bancilor

Adaugat de Cornel Dinu | In categoria Parerea mea... | In data 03-07-2008

Am scris in martie 2007 pe blogul personal (www.choni.ro) un articol despre cum va arata, in opinia mea, clasamentul primelor cinci banci la finalul anului 2008. Spuneam atunci ca acest top va fi format astfel: 1. BCR, 2. BRD, 3. Banca Transilvania, 4. Bancpost, 5. Raiffeisen Bank. Imediat, au sosit comentarii postate on-line sau comunicate verbal. Aproape toti cei care si-au dat cu parerea despre previziunile mele m-au luat peste picior, considerand ca sunt un poet visator sau semnatar de articole puerile, cu iz de mica barfa in scara blocului. Cele mai multe obiectii erau legate de faptul ca nu am inclus si UniCredit Tiriac Bank in acest clasament, banca ce va ocupa pozitia a treia. Interesant este ca una dintre opinii suna cam asa: “Cati destepti pe lumea asta. Ma refer la scumpii bancherasi, care se dau grande aici. Bai baieti si daca acest “cornel dinu” are dreptate? Daca va fi asa cum spune el? Probabil o sa-i spunem Oracolul din Balcesti. Ca n-avem cum sa zicem ca e super economist, doar nu a analizat atent lucrurile”. Acum, dupa ce am vizionat topul bancilor la finalul lui 2007, realizez ca s-ar putea sa nu fiu departe de adevar, in conditiile in care diferenta dintre Raiffeisen Bank (locul 3) si Banca Transilvania (locul 4) este foarte mica, de numai 0,8 puncte procentuale. Daca va fi asa, inseamna ca sunt Oracolul de Balcesti pentru domeniul bancar. Am incercat si la fotbal, dar nu mi-a iesit cum ii iese lui Dumitru Dragomir. Va prezint in continuare, comentariu postat pe data de 15 martie 2007. Astept si acum parerile voastre.

“Top 5 in 2008

Primele cinci locuri din sistemul bancar romanesc sunt disputate, dupa parerea mea, de sapte institutii de credit – BCR, BRD, Raiffeisen Bank, UniCredit Tiriac Bank, Banca Transilvania, Bancpost si Alpha Bank, care au sanse mai mari sau mai mici de a intra in Top 5 la finalul anului 2008. In privinta primelor doua pozitii se poate spune ca lucrurile sunt destul de clare: BCR si BRD sunt tintuite bine si nu par a fi in situatia de a fi surclasate. Mai jos – pentru locurile trei, patru si cinci – trecerea timpului poate aduce in prim-plan surprize de proportii. Prima ar fi ca este foarte probabil ca Raiffeisen Bank sa piarda locul trei, in conditiile in care cota de piata proprie se diminueaza vazand cu ochii. In functie de dimensiunea acestei scaderi si de nivelul cresterii inregistrate de principalii competitori – Banca Transilvania (acum pe locul 5 cu 4,7%), Bancpost ( locul 6 cu 4,5%) si Alpha Bank (locul 7 cu 4,2%), Topul 5 din 2008 ar putea arata altfel. Eu cred ca acest clasament va arata astfel:

1. BCR

2. BRD

3. Banca Transilvania

4. Bancpost

5. Raiffeisen Bank

Este foarte posibil sa ma insel, in conditiile in care sunt sigur ca diferentele dintre pozitiile 3, 4 si 5 vor foarte mici. Voi ce credeti?”

Comments

There are (3) Comments for the Oracolul de la Balcesti si topul bancilor

  1. Am mari dubii legate de cresterea BT pana pe 3. Ei mizeaza pe IMM, care sunt in proportie de 70 % sursa restantelor catre banci. In cazul BT, e posibil sa asistam anul asta ori la o vanzare, ori la mutatii semnificative.
    Pe urma, intre cei doi “grei” BCR si BRD si restul plutonului , e o mare diferenta in privinta activelor. Eu merg pe o urcare in clasament a Bancpost, mai ales daca zvonurile privind o consolidare in sectorul bancar grecesc se vor adeveri. Raiffeisen imi pare banca cu cea mai confuza strategie dintre cele din top 10, lucru care ar putea sa o coste sub raportul cotei de piata.

  2. Ce parere au specialistii despre declaratiile domnului Schreiner – Volksbank de azi: Top 3 in urmatorul an ? Mie personal mi se pare putin mai mult visator, acest domn. Cu aprox 263 unitati (din care aproape jumatate franciza),sau cu imaginea agentiilor si profesionalismul angajatilor, cam greu de crezut…
    Dar ce putem spune…sunt vise si vise…unele devin realitate altele nu

  3. anul 2008 va aduce surprize in topul bancilor. surpriza pentru noi toti va fi volksbank. Daca acum 3 ani se zbatea undeva pentru locul 15 dupa active, in 2007 a terminat pe locul 8, declaratiile domnului acela visator cum ca va termina anul pe locul 3 sunt din ce in ce mai aproape. Poate nu chiar 3, dar locul 4 e sigur. Si sa vedem atunci cum o banca cu doar 263 si doar vreo 200.000 de clienti a ajuns atat de sus in top. poate datorita agentiilor mici si nu foarte pretentioase ca design si a nr. mare de francize…

Post a comment

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Click to hear an audio file of the anti-spam word

Bijuterii
Bijuterii argint
Slabire si ingrasare cu Herbalife
Calculatoare Second Hand
Calculatoare Second Hand
bratari argint
mediator bucuresti