Cat de disperate sunt unele banci dupa bani?

Adaugat de Bogdan Popescu | In categoria Curat murdar! | In data 15-01-2009

Lupta asta intre banci pentru bani tinde sa degenereze. Acum vreo doua zile ma intalnesc cu un bun amic, care imi spune ca cineva de la Banca Romaneasca l-a sunat pe seful lui in ziua respectiva sa-l intrebe daca firma pe care o conduce (o companiei de leasing) nu are bani disponibili, pentru ca poate sa ii ofere o dobanda de 20% la depozit. Omul m-a intrebat nedumerit daca la astfel de niveluri s-a ajuns pe piata economiilor. I-am spus si eu ca oficial nu, dar in aceasta perioada poti sa te astepti la orice. Iata ca astazi citesc in ZF acelasi lucru: “Bancherii greci ofera si dobanzi de 25% ca sa atraga mai multi lei”. Sursele ZF mentioneaza printre bancile in cauza Alpha Bank, Bancpost si Piraeus, dar si unii jucatori de top. Ma intreb daca la astfel de dobanzi vor bancile sa atraga lichiditati, atunci ce pret vor lua de la client pentru credite?

Comments

There are (2) Comments for the Cat de disperate sunt unele banci dupa bani?

  1. Buna ziua,

    Ma adresez dvs. in speranta lamuririi unui aspect deosebit de important si anume refuzul categoric al unei anumite banci de a furniza o informatie esentiala pentru orice debitor: „Cum se calculeaza principalul? ce formula, ce metoda?” Raspunsul indignat al domnisoarei ofiter bancar: “Nu se pot da astfel de informatii, dar aveti in contract formula de calcul a dobanzii”. Inutil de adaugat probabil ca insistentele nu au dus la nici un rezultat, domnisoara asigurandu-ma ca nimeni nu poate furniza asemenea informatii. Va rog mult sa atrageti atentia asupra acestui aspect, pentru ca meritam cu totii sa stim pe baza carei formule matematice ajungem sa platim 20eur principal si 500eur dobanda.Proportiile difera simtitor si haotic de la o luna la alta si metodele clasice invatate prin scoala sunt departe de a ma conduce la sumele din scandetar. La obiect, intrebarea mea este urmatoarea: “Exista cadru legislativ prin care bancile sa fie obligate sa furnizeze informatii concrete privind modul de calcul al ratei, diferentiat pe elemente de principal si dobanda? Au bancile dreptul sa refuze acordarea acestei informatii?”

    Va multumesc anticipat.

  2. Domnisoara de care vorbiti ar fi trebuit sa va dea informatia respectiva. Oricum, bancile sunt obligate sa va dea un formular de contract, iar acolo, dupa cum spune domnisoara, se regaseste formula de calcul a dobanzii. In ceea ce priveste intrebarea, bancile sunt obligate si sa va arate formula de calcul a dobanzii, dar sa o si stabileasca in functie de un indicator independent. Nu se poate diferentia insa cum ati spus dvs. Aceasta situatie, multa dobanda si putin principal platite la inceput, este determinata de faptul ca banca va calculeaza o rata lunara egala. Daca vreti sa platiti principal mai mult de la inceput, atunci trebuie sa alegeti rate descrescatoare.

Post a comment

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Click to hear an audio file of the anti-spam word

Bijuterii
Bijuterii argint
Slabire si ingrasare cu Herbalife
Calculatoare Second Hand
Calculatoare Second Hand
bratari argint
mediator bucuresti