Creditele in euro – Sabia lui Damocles deasupra capetelor clientilor

Adaugat de Dan Aldulescu | In categoria râsu' - plânsu' | In data 20-10-2010

Nu se aud vesti bune nici din sectorul bancar.  Macar de ar fi demne de cascadorii rasului asemeni celor care ne “incanta” zi de zi simturile cu scene de un comic macabru jucate exclusiv pe scena politica din Romania. Actorii politici sunt adevarati profesionisti ai profesiei, traind doar sa joace pentru amorul artei, chiar daca publicul nu se arata prea incantat si nu umple pana la refuz salile reprezentatiilor.

Sa revenim mai bine la oile noastre, miorite reprezentate prin banic, clienti, credite, conturi, dobanzi, jocuri financiare, casierite sau consultanti. Dupa cu spuneam, nici cu  sectorul bancar, criza, aceasta “Baba Cloanta” a economiei inceputului de secol XXI, nu se arat prea blanda. Ea loveste din toate partile si incearca sa suga tot combustibilul care alimenteaza viata sistemului. Poate spun unii ca banii ar fi “ochiul dracului” dar sunt elementul care sustine viata oricarui sistem economic sanatos. Epuizarea acestei resurse nu poate decat sa fie dramatica. Piesele sistemului nu mai reusesc sa se alimenteze si cauta noi surse in rezervoarle de avarie, bancile. Aici exista sau existau la un moment dat bani destui pentru a sustine viata inca o perioada prin credite pentru toata lumea.

La un moment dat, tot omul si-a tras cel putin cate un astfel de credit. Cei cu simt de aventura au ales n credit in valuta, moneda preferat fiind cea europeana. Din pacate nu s-au gandit ca veniturile le au in puternicul “rege al junglei monetare”, leul. Chiar daca are colti ascutiti, leul este fioros doar in poze. Cand situatia devine putin inconfortabila, se retrage intr-un colt si se miccsoreaza vazand cu ochii. Devalorizarea leului, pierderea vigorii, a determinat o scumpire a ratelor lunare care abia asteptau sa fie platite. Din pacate veniturile populatiei nu au crescut proportional cu nivelul ratelor, moment in care a si intervenit un dezechilibru care incepe sa scuture din ce in ce mai tare echilibrul financiar al celor care s-au imprumutat in valuta.

Viitorul se anunta si mai sumbru. Leul isi pierde, vazand cu ochii, atributele de mare luptator, el devalorizandu-se in doar doua zile 1,44 bani in fata euro. Sa vedem ce va urma, dar nu miroase a bine deloc.

Post a comment

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Click to hear an audio file of the anti-spam word