Dolarul, supraevaluat in fata leului?

Adaugat de Dan Aldulescu | In categoria Cu mâţa-n sac | In data 25-10-2010

Sa fie oare cursul de schimb leu – dolar unul care defavorizeaza fioroasa moneda mioritica? Expertii spun ca dolarul ar fi suprestimat, ghidandu-se dupa datele foarte exacte reiesite din calculul indicelui BigMac, fundamentat si utilizat inca din 1986 de catre jurnalistii specializati de la The Economist care au inceput sa-l foloseasca pentru a stabili cat de apropae de o valoare corecta sunt ratele de schimb valutare. Indicele se bazeaza pe pretul unui BigMac si teoria paritatii puterii de cumparare, teorie conform careia, in timp cursurile de schimb ar trebui sa sufere variatii astfel incat costurile unui cos de cumparaturi identic sa fie egal, indiferent de moneda in care este achizitionat.

Conform indicelui BigMac, leul este subevaluat in fata dolarului. Ar putea mult mai mult, dar contextul global nu-l prea lasa sa se ridice la nivelul titlului de rege al junglei. In urma unui calcul simplu, in care este luat pretul local al unui BigMac si este impartit la pretul mediu din SUA, adica 3,73 dolari. Rezultatul se compara cu rata de schimb valabila pe piata studiata, iar daca acest rezultat este mai mare decat rata de schimb, atunci moneda este supraevaluata. In cazul in care rezultatul este mai mic, atunci este vorba de o subevaluare.

Daca ne punem sa calculam indicele BigMac pentru leu, vom ajunge la concluzia ca “leul de carpati” este subevaluat in raport cu dolarul de la ei, de peste ocean. Astfel, in Romania, cumparam un BigMac cu 8,5 lei pe care ii impartim la cei 3,73 dolari de la ei. Rezultatul este, atenite, rotunjit, 2,8, mult sub cursul leu – dolar care se invarte in jurul a 3.10 lei pentru un dolar din SUA. Potrivit indicelui BigMac, leul ar putea mult mai mult, dar nu prea este lasat de forte oculte care controleaza din umbra economia globala.

Bineinteles aceasta teorie si-a atras o serie de critici care ii contesta valoarea stiintifica. Acestia spun ca variatiile de pret ale BigMac-ului in diferite tari este motivata de diferentele care apar in celelalte costuri care trebuie suportate pana cand hamburgerul ajunge in fata consumatorului final. Cu toate acestea, de multe ori indicele BigMac s-a dovedit a fi foarte exact in a demonstra supraevaluarea sau subevaluarea unei monede nationale.

Mai multe in Capital.ro

Post a comment

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Click to hear an audio file of the anti-spam word

Bijuterii
Bijuterii argint
Slabire si ingrasare cu Herbalife
Calculatoare Second Hand
Calculatoare Second Hand
bratari argint
mediator bucuresti