Un euro de 5 lei ar relansa exporturile, dar ar rupe economia

Adaugat de Dan Aldulescu | In categoria Şuşoteli | In data 27-10-2010

In cazul in care cursul de schimb ar ajunge la 5 lei pentru euro si s-ar mentine la acest nivel, exporturile Romaniei ar putea creste cu 4%, lucru foarte bun, doar ca economia nu si-ar mai permite sa se tarasca nici macar asa cum o face acum. Economistii nu pot sa spuna cu exactitate cam ce efecte ar avea o astfel de depreciere a leului. Cel putin teoretic ar trebui sa determine o crestere a Produsului Intern Brut.

Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank a spus pentru Ziarul Financiar: “O depreciere permanenta cu 10% a leului – ceea ce ar echivala cu un curs de 5 lei pentru un euro, fara o revenire ulterioara – ar urca exporturile cu 4% si ar adauga un punct procentual la cresterea Produsului Intern Brut. Deprecierea leului ar putea avea insa un impact negativ asupra altor variabile, cum este consumul privat, astfel că în loc de sprijinirea economiei, ar putea sa conduca la o contractie.”

Chiar si cu un curs al euro la nivelul actual, Romania se tine bine in ceea ce priveste exporturile, care, spre deosebire de orice alt domeniu al economiei, au reusit sa creasca pana la 29,3 miliarde de euro, cu 25% mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut. Aceasta performanta poate face din Romania o vedeta regionala a exporturilor. Tara noastra a inregistrat cam cea mai mare crestere in perioada de criza.

Iata ca, in timp ce protestele sunt in toi, alesii neamului nu stiu care pe care sa se “detroneze”, liderii sindicali se intrec in discursuri motivationale care sa ridice populatia la lupta, ceva se mai misca si prin partile noastre. Pacat ca acest lucru nu se simte la buget si nici nu se va simti in urmatorii ani.

Post a comment

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Click to hear an audio file of the anti-spam word