Batalie in ideologii economice SUA vs. Europa

Adaugat de Dan Aldulescu | In categoria Şuşoteli | In data 02-11-2010

Recesiunea economica a starnit o lupta ideologica la scara mondiala. Europa si SUA se lupta pentru a-si demonstra abilitatile in depasirea crizei si revigorarea economiei. Pe de-o parte, Statele Unite au adoptat o politica bazata pe cheltuieli, investitii, dupa principiul “unde nu-i foc, nu iese fum”, in timp ce Europa mizeaza pe o politica prudenta prin reducerea drastica a costurilor, reducerea care se manifesta cam in toate sectoarele economiei “Batranului Continent”. Fenomenul nu este unul intalnit in fiecare zi. Mai rar putem vedea un conflict ideologic la o scara atat de mare.

Abordarea guvernului american se bazeaza pe infuzii masive de capital, imprumutat bineinteles, in economie, incurajand astfel firmele sa angajeze mai multi oameni, stimuland consumul, in speranta ca astfel, rotile economiei vor reincepe sa se miste. Aceasta strategie va genera un deficit imens, pe care autoritatile spera sa-l acopere prin cresterea economica din urmatorii ani. Capitalul este indreptat catre investitii in infrastructura care vor reusi sa faca tara mai competitiva in urmatoarea perioada. Strategia a inceput sa fie aplicata in urma cu doi ani, imediat dupa inceputul crizei, fapt care a generat deja un deficit imens, cu prea multe zerouri pentru a putea fi imaginate de catre mintea umana.

De cealata parte a oceanului, in Europa, politica economica este complet diferita. Conservatori din fire, europenii cred ca apetitul investitorilor se va manifesta cu preponderenta intr-o regiune sau tara care se lupta sa-si reduca imediat deficitul, chiar daca pe termen scurt, crestera economica va fi una fragila sau chiar inexistenta. In Europa, cuvantul de ordine este “precautia”. Economistii europeni considera ca efortul de a plati datoriile facute in criza prin marirea taxelor si umflarea cursului monedelor nationale, ar fi unul mult prea mare pentru a justifica contractarea unor finantari.

Care dintre aceste doua abordari va da cele mai bune rezultate? Ambele au puncte pozitive. Cea americana pleaca de la o teorie foarte buna si va avea mare succes daca in urmatorii doi ani se va realiza o crestere economica impresionanta, astfel incat sa acopere deficitul. Abordarea europeana este una prudenta si se bazeaza pe o crestere economica graduala, care va ajunge cel putin la nivelul inregistrat inaintea crizei intr-un termen mult mai lung.

Ramane de vazut unde sunt cazate mintile luminate ale economiei globale. SUA sau Europa?

Post a comment

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Click to hear an audio file of the anti-spam word