BNR, condusa din umbra timp de 30 de ani

Adaugat de Dan Aldulescu | In categoria ... ăl mai tare! | In data 01-11-2010

Eugeniu Carada (1836 – 1910), “Stapanul” a intemeiat si a condus timp de 30 de ani Banca Nationala a Romaniei. El a fost eminenta cenusie din spatele cortinei care a dirijat fiecare actiune a institutiei. Nimic nu se intampla in BNR fara ca Eugeniu Carada sa-si dea consimtamantul. Chiar daca avea comanda BNR la degetul mic, Carada nu a ocupat nici macar o zi functia de Guvernator. El a refuzat orice demnite care l-ar fi inlaturat valul de mister si l-ar fi scos din umbra.

Economist de exceptie, Carada a fost sfatuitorul de taina al sefilor BNR numiti oficial. Totusi nu aprecia sa fie deranjat si nu oricine avea acces la el. Pana si Regele Carol I a fost refuzat in momentul in care a solicitat o discutie cu Eugeniu Carada. Desi numele sau nu apare in nici un document oficial al BNR, Carada este omul caruia BNR ii datoreaza existenta. El s-a ocupat de intemeierea Bancii Nationale a Romaniei, i-a elaborat statutul inspirandu-se din modelul institutiei bancare centrale a Belgiei. De asemenea, Carada a fost cel care a tiparit in tara primele bancnote romanesti, lucru facilitat de legaturile pe care le-a avut cu reprezentanti influenfi din cadrul bancii Frantei.

Carada a fost implicat adanc si in viata politica, unde tragea sforile. Avea inflyenta asupra tuturor oamenilor politici influenti ai vremii. Prin faptul ca nu l-a primit pe insusi regele Carol I ne putem da seama de influenta pe care o avea acet personaj. A fost implicat, bineinteles din spatele scenei in marile manevre politice ale vremii, fara insa ca participarea sa treaca de stadiul de banuiala.  La un moment dat, dupa asasinarea primului-ministru Lascar Catargiu, in 1862, Carada a fost arestat, fiind banuit ca ar fi fost implicat.

In 1865 a fost arestat din nou, odata Ion C. Bratianu pentru detronarea lui Cuza si inlocuirea sa cu un principe strain.

Eugeniu Carada a fost unul dintre cei mai puternici si misteriosi barbati din tara noastra, iar acum ne ramane in memorie imaginea unui personaj interesant care a avut puterea sa schimbe istoria. Pentru a-l descoperi pe Eugeniu Carada, cititi povestea completa in Saptamana Financiara.

Post a comment

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Click to hear an audio file of the anti-spam word