Campionii creditelor neperformante

Adaugat de Dan Aldulescu | In categoria Cu mâţa-n sac | In data 22-11-2010

La multitudinea de credite care s-au acordat in perioada de glorie a acestui produs bancar fiecarui roman, persoana fizica sau juridica, dornic de investitii marete sau pur si simplu de un trai mai buna pana la prima rata, inevitabil, odata cu “vantul rece” al crizei au aparut si s-au inmultit “ca ciupercile dupa ploaie” creditele neperformante, spaima oricarei institutii financiare cu buzunarele larg deschise pentru a incasa dobanzi si comisioane felurite de la clienti.

Rau platnicii vin din sectoare de activtate diverse, cam din toate prezente prin tarisoara. Pe primul loc, sta neclintit comertul care se poate lauda cu o  proportie de 29,6% din totalul restantelor care depasesc 90 de zile.  Motivele restantelor pot foarte usor deduse: criza ->somaj -> scaderi salariale -> reducerea puterii de cumparare -> diminuarea drastica a incasarilor -> dificultati in plata datoriilor.  In ceafa comertului, cu aspiratii de prim loc, dar nu cu destula ambitie si vointa se claseaza industria prelucatoare cu 23,55%. Pe ultima treapta a podiumului datornicilor sunt constructiile cu 14,3%.

Datorii semnificative au reusit sa acumuleze serviciile (13,95%) si, mai ales imobiliarele, care nu aveau cum sa lipseasca din aceasta lista, cu 12,92%.

La polul opus, cu datorii care totalizeaza doar 5% din creditele neperformante sunt sectoarele economiei care nu par a fi prea afectate de criza. Agricultura si energia nu s-au lasat prada furtunii financiare si au reusit sa-si plateasca la timp ratele. Procentul creditelor neperformante din aceste sectoare este unul decent, avand in vedere situatia economica a tarii.

Aceste date au fost prezentate de catre consilierul Guvernatorului BNR, Lucian Croitoru. Acesta a adaugat ca, primele patru sectoare datornice par sa revina pe drumul cel bun deoarece valoarea creditelor neperformate a scazut in ultimele patru luni, fata finalul anului trecut. In scimb, imobiliarele sunt intre-o curba ascendenta in ceea ce priveste valoarea datoriilor fata de banci.

Sursa: BankingNews

Post a comment

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Click to hear an audio file of the anti-spam word