De ce nu repornese creditarea?

Adaugat de Dan Aldulescu | In categoria Şuşoteli | In data 20-12-2010

In aceste vrmuri tulburi, bancile nu prididesc in a acumula bunuri imobiliare tot mai multi bani prin visterii. In mod normal, ar fi un moment bun sa dezghete creditarea pentru a porni miscarea de rotatie a rotilor zimtate care ar trebui sa asigure precizia si eficienta functionarii unei economii sanatoase. Din pacate, acest proces nu pare sa aiba sanse de a demara in tromba, cel putin in viitorul apropiat.

Cauza: spuraindatoraea populatiei si schimbarea politicilor de creditare ale bancilor. Daca inainte de criza, volumul de credite acordate crestea pe zi ce trece, acum, odata cu scaderea veniturilor atat din sectorul privat, dar mai ales din sectorul public, se inregistreaza o alta crestere, cea a restantelor la creditele luate in perioada de glorie. Acest fapt ii determina pe bancheri sa devina mult mai precauti cui, cand si cati bani imprmuta. Este preferata o strategie conservatoare care evita cu desavarsire riscul. Bancile prefaera “sa stea pe bani” decat sa acorde credite populatiei care abia reuseste sa se mentina pe o linie de plutire.

Desi romanii sunt indatorati pana peste cap, nivelul creditelor neaose romanesti este mult mai mic fata de cel inregistrat in restul tarilor europene, chiar si decat nivelul inregistrat in Ungaria, Polonia, Bulgaria sau Cehia. Cu toate acestea diferenta dintre veniturile medii pe cap de locuitor din aceste tari si Romania, precum si o politica agresiva de creditare adoptata de banci au dus populatia catre aceasta stare de supraindatorare.

Saptamana Financiara aminteste despre un studiu al FNI, realizat in 2006, inainte de acceptarea Romaniei le UE. Acel studiu a realizat o serie de previziuni care s-au dovedit a fi foarte corecte referitoare la efectele pe care le-ar putea avea acceptarea Romaniei in marea familie europeana: “Cresterea speran­te­lor cu privire la salturi rapide ale venituri­lor pe cap de locuitor poate fi dauna­toare in sine, prin faptul ca incurajeaza populatia sa cheltuiasca peste posibilitati (pe baza veniturilor vii­toare), conducand astfel la cres­te­rea gradului de indatorare a consu­ma­torilor si la expansiunea nesuste­na­bi­la a consumului”.

Pana “va rasari soarele si pe strada noastra” creditarea ramane blocata. Pana cand bancile nu se vor convinge ca veniturile populatiei vor ajunge la un nivel care sa asigure un nivel de trai peste medie se vor gandi serios la varianta deblocarii creditelor. Bancile nu se dezmint de la principiul de baza, cel de a da bani doar celor care aduc dovezi ca nu au nevoie de ei.

Post a comment

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Click to hear an audio file of the anti-spam word