Bancile au “sangerat” in 2010

Adaugat de Dan Aldulescu | In categoria ... ăl mai tare! | In data 14-02-2011

Pentru prima data din 1999, sistemul bancar romanesc a iesit in pierdere. Bancile au dat piept cu taisurile crizei reprezentate de scaderea puterii de cumparare, diminuarea activitatii economice care a determinat si o scadere semnificativa a capacitatii multor intreprinzatori de a-si plati creditele, dar si reducerea salariilor din sistemul bugetar si cresterea numarului de someri au fost elemente determinante ale pierderilor de 304 milioane de lei (72 de milioane de euro).

Institutiile de credit au inregistrat cele mai mri pierderi, 22 dintre cele prezente pe piata din Romania au avut rezultate negative in 2010. Multe banci au reusit sa pice in picioare si au raportat profituri frumusele, chiar daca mult sub previziuni. Astfel, BRD a raportat un profit net de 533 milioane de lei, mult sub asteptari. profitul BRD pentru 2010 a fost cu 31% mai mic decat cel obtinut in 2009, semn ca activitatea bancii nu a fost atat de intensa. Banca a preferat sa adopte o pozitie care sa-i ofere siguranta in acest mediu economic zbuciumat.

Nici cei de la BCR nu par prea multumiti cu roadele culese dupa 2010. Banca a obtinut un profit de 471 de milioane de lei, dar are planuri mari pentru 2011, cand vrea sa dubleze ceea ce a castigat in 2010. BCR si-a planificat un profit de 925 de miliarde de lei, in conditiile in care piata bancara din Romania nu prea da semne de avant. Dar 2011 abia a ainceput, mai avem timp berechet chiarsi sa mutam muntii din loc. Schimbari radicale, surprize, miracole se pot intampla oricand. Important este ca cei de la BCR sunt optimisti si privesc inainte cu incredere.

Post a comment

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Click to hear an audio file of the anti-spam word