SIF-urile ar cam renunta la BCR

Adaugat de Dan Aldulescu | In categoria Curat murdar! | In data 28-02-2011

BCR a intrat intr-o oarecare criza odata cu anuntarea rezultatelor financiare pentru 2010 si protestele angajatilor. Profitul semnificativ mai mic a strnit, probabil, o serie de tensiuni atat la nivelul vonducerii, cat si la cel al angajatilor.

Cum tensiunile interne nu erau de ajuns, cele cinci SIF-uri, care detin impreuna 30% din capitalul bancii se gandesc sa dea bir cu fugitii si sa-si scoata partea la vanzare deoarece, la cinci ani de la privatizare, austriecii de la Erste nu s-au incumetat  sa listeze BCR la bursa. Din acest motiv, SIF-urile nu pot opera cu capitalul pe care il detin in vederea obtinerii unui profit. Pana acum doar SIF Moldova si-a exprimat clar intentia de a cere acordul actionarilor pentru renuntarea la participatia sa 6%, restul SIF-urilor, vorbind despre aceste intentii doar in spatele usilor inchise.

Cum au pus institutiile financiare mana pe 30% din BCR? Ei bine, totul a inceput in 1993, in cadrul programului de privatizare in masa care era la mare moda in acele vremuri. Atunci fiecare SIF si-a primit felia de 6% din capitalul BCR. In 2005 Grupul Erste a cumparat de la statul Roman 61,88% din banca pentru frumoasa suma de 3,75 miliarde de euro. Politicienii vremii din vremea respectiva se bateau in cu pumnii in piept pe la toate colturile, laudandu-se cu mareata realizare. Inca un bun al tarii, care facea profit pentru bugetul de stat a fost dat spre folosire si spre imbogatire.

In “contractul de vanzare-cumparare”, Erste se angaja sa listeze banca la bursa in termen de trei ani, dar a venit criza peste noi toti, iar aceste planuri au fost date peste cap.

SIF-urile sunt onligate ca, in cazul in care doresc sa-si vanda partea, sa faca prima oferta celor de la Erste, care daca va cumpara si cei 30%, va ajunge sa detina 99,5% din BCR, lucru deloc de neglijat. Se prea poate ca  exact acesta sa fie planul.

Post a comment

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Click to hear an audio file of the anti-spam word

Bijuterii
Bijuterii argint
Slabire si ingrasare cu Herbalife
Calculatoare Second Hand
Calculatoare Second Hand
bratari argint
mediator bucuresti