Solutia prosperitatii: creditele de consum

Adaugat de Dan Aldulescu | In categoria Curat murdar! | In data 16-02-2011

Bancile sunt “libere si nesupuse”, de aceea nu par sa asculte recomadarile venite de la BNR. Recent, Mugur Isarescu isi exprima scepticismul cu privire la sansele unui nou boom al creditelor de consum Guvernatorul BNR sugera ca bancile sa nu se concentreze pe acest tip de produse financiare destinate persoanelor fizice, ci sa se straduiasca sa vina cu oferte avantajoase de finantare pentru firme. Prin aceste recomandari, Isarescu spera, probabil, sa determine si o oarecare relansare economica, atat de necesara in aceste momente de criza din ce in ce mai neagra.

Bancile insa, par sa nu fi auzit glasul BNR si fac exact pe dos. Pornesc intr-o campanie agresiva de promovare a creditelor de consum. Primele trei banci comerciale ale tarii, in ordinea numerelor de pe tricou, BCR, BRD si Raiffeisen nu se dau in laturi de la promovarea in forta a acestor credite pentru consum, dar si a celor imobiliare. Probabil urmaresc un castig usor, sau poate chiar  sa puna mana pe cateva proprietati in cazul in care sarmanii care isi mai iau cate un credit nu-si vor mai putea plati ratele.

Bancile ar trebui sa se uite in jur, sa observe cu atentie mediul economic in care activeaza si sa-si adapteze strategia, astfel incat sa contribuie la imbunatatirea acestui mediu. Putina perspectiva nu ar strica. Economia Romaniei ar trebui sa schimbe macazul si sa se orienteze catre productie, nu catre consum. Creditele pentru finantarea afacerilor au inregistrat o crestere in 2010, iar previziunile spun ca ar mai fi si in 2011 “o paine de mancat” pe acest segment, in timp ce creditele pentru consum sunt pe un trend descendent care are toate sansele sa se continue si in acest an. Scadera veniturilor, ccreditele deja contractate si inasprirea conditiilor de creditare cam descalifica persoanele fizice de la aceste produse, oricata promovare ar face bancile. De unde nu e, nici macar marketingul nu poate lua.

Post a comment

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Click to hear an audio file of the anti-spam word

Bijuterii
Bijuterii argint
Slabire si ingrasare cu Herbalife
Calculatoare Second Hand
Calculatoare Second Hand
bratari argint
mediator bucuresti