Creditul de consum in €, pe cale de disparitie

Adaugat de Dan Aldulescu | In categoria Curat murdar! | In data 08-04-2011

Romanii ar putea, in curand, sa-si ia adio de la crediul de  consum acordat in moneda europeana. Zvonuriele care vorbesc despre eventuala interdictie  vin direct de la Bruxelles, unde Banca Centrala Europeana s-a gandit sa interzica, in tarile in care populatia nu are venituri in Euro, creditele in alta moneda decat cea nationala.

In cazul in care vin dispozitii oficiale de la institutiile europene, BNR ar trebui sa actioneze in consecinta. Umbla vorba ca responsabilii Bancii Nationale s-au si inchis in “laboratoarele secrete” unde lucreaza la un set de masuri prin care sa descurajeze creditele de consum in Euro. La nivel oficial, insa, factorii de decizie raman inca foarte rezervaati in declaratii. Nici bancile comerciale, nici BNR nu vor sa “dea din casa” pana cand nu va fi totul bine pus la punct.

Un specialist in finante, a carui identitate nu a fost divulgata, explica pentru Romania Libera, scopul masurii de restrictionare a creditelor in Euro: „Cand a decis sa reduca rezerva minima obligatorie pentru pasivele in valuta, BNR a avut un scop. Scopul acela a fost sa elibereze bani pentru finantarea deficitului bugetar. Romania trebuie sa achite anul acesta 2,7 miliarde de euro din datorii externe. Pentru ca statul plateste 4-5% pentru imprumuturi, iar creditele pentru populatie au dobanzi de 14-15%, bancile ar putea fi tentate sa utilizeze banii eliberati de BNR pentru creditarea populatiei, de aceea trebuie limitat creditul in euro. Acesta este sensul acestor masuri.”

Romnul. cum e el “frate cu euro”, va suferi un soc atunci cand ii va fi aprobat creditul si nu va primi in mana bancnotele europene pentru a-si cumpara o plasma mai mare. Speram sa trecem cu bine peste acest soc si sa ne ducem vietile cum vom  putea chiar si fara sa beneficiem de acest produs bancar atat de iubit de intreaga natiune, mai iubit chiar si decat creditul de consum in franci elvetieni.

Post a comment

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Click to hear an audio file of the anti-spam word

Bijuterii
Bijuterii argint
Slabire si ingrasare cu Herbalife
Calculatoare Second Hand
Calculatoare Second Hand
bratari argint
mediator bucuresti